Et samarbejde mellem fagene kemi, historie og engelsk i 2a samt Vejle Konserveringscenter. Januar/februar 2016.
Praktiske Oplysninger:
Tidsramme for projektet:
Ekskursionen til Konserveringscentret er d 4 februar. I timerne op til introduceres projektet og relevante faglige aspekter for at løse opgaven. I timerne efter og frem til ultimo uge 6 arbejdes der på historierne, der senest afleveres på lectio (under engelsk) fredag 19 februar. (Men gerne fredag d. 12 februar) D. 23 februar arbejdes der i anden lektion med forberedelser til fremlæggelser for de andre grupper og i tredje og fjerde lektion fremlægges der for hinanden på klassen.
Forløbsplan:
Optakt:
Brainstorme/brainwrite hvad ved vi om detektivgenren
- Etablering af detektiv universet/scenariet/genren ved klip fra “Da Vinci”, Sherlock Homes, m.f.?
- innovation optakt
- Besøg på Konserveringscentret udvælge genstande, hente inspiration
- Historisk detektivarbejde finde kilder og information om en tidsperioden/historisk tematik.
- kemisk viden og eksperiment
- Innovationsarbejde: morfologi, de bonos 7 hatte, brainwrite
Under Besøget på Konserveringscentret:
I deles ind i 4 grupper som på skift går rundt og ser forskellige afdelinger af Konserveringscentret og her får I indblik i diverse aspekter der indgår i konserveringen/opbevaringen herunder også diverse teknikker og regimer, der benyttes i konserveringsarbejdet.
I må tage billeder til eget brug undervejs. Og det anbefales at I tager en lille blok med til at gøre notater på eller lign. Jeres notater/registreringer bliver guld værd efterfølgende så husk at få taget nogle gode af slagsen.
Efter Besøget på Konserveringscentret:
- Forarbejde (idegenerering m.v.) laves i grupper (der er de samme grupper som de I er i på Konserveringscentret); efter forarbejdet i grupper er det valgfrit om historien skrives individuelt eller i mindre grupper; som også dannes som man behager.
Produktkrav
En detektiv histoire på engelsk samt fremlæggelse af processen frem mod denne.Opgaver
Produktkrav: A) Krav til elevernes detektivfortælling:
- Detektivhistorien skal skrives på engelsk.
- Krav til indhold:
- historiske begivenheder/tematikker skal bruges som inspiration altså være historisk velbegrundet,
- der er en tydelig anvendelse af kemi som afhængig af sværhedsgraden skal være mere eller mindre uddybet
- detektivgenrens karakteristika skal danne grundlag for krimifortællling. (bilag herom foreligger.)
- iagttagelser/informationer fra besøget på Konserveringscentret skal inddrages
- (Krav til sidetal: 510 A4sider.)
- Detektivhistorierne afleveres i første omgang på lectio (under engelsk) senest fredag d. 19 februar.
- Det er naturligvis tilladt at præsentere historien på en papyrusrulle, tykt papir skrevet med gotisk skrift eller anden layout i en fysisk udgave; men versionen på lectio skal være efter almindelig standard. Dog naturligvis incl. billeder, illustrationer anagrammer m.v. hvis det er en del af historien. ●
- B) Krav til fremlæggelsen for de andre på klassen om slutprodukt og hvordan I kom dertil: Det forberedes i grupper/individuelt på klassen i 2 lektion d. 23 februar og præsenteres i 3 og 4 lektion. (Men det er vigtigt at I samler materiale undervejs for at vise processen i arbejdet.)
- Præsenter jeres fortællingerne for de andre (gruppevis eller individuelt efter hvordan I har arbejdet) og præsenter jeres produkt for de andre. (Arbejder alle individuelt kan det være vi bliver nødt til at dele jer lidt ind, så I kun laver jeres præsentationer for en delmængde af klassen. Det får I besked om når vi kommer dertil.)
- I denne præsentation skal indgå skriftlig dokumentation for anvendte/anvendelse af kilder eller historisk tematik og kemisk viden, og I skal lægge vægt på hvordan I har arbejdet innovativt undervejs.
- Præsentationsform: Det kan f.eks. være brev, lille film e.v.t. optaget undervejs, rollespil, nyhedsindslag, avisartikel mm., bare I får vist essensen af jeres fortælling og arbejdsprocessen med at nå frem til den.(*I kan låne IPads)
Museets Materialer
Stillede uddannet personale til rådighed i 4 workshops, som eleverne gik rundt til i grupper på skift for at se udstyr, metoder, arvestykker m.v..