Da forløbet er et undertema til et større forløb, har det kun dækket 4 lektioner fordelt på a) videnssøgning og b) mundtlig fremlæggelse i grupper.
Vi tog udgangspunkt i Bente Thomsen: At sky det jordiske. Gyldendal. 2001. s. 39-47 (kirker og klostre), 51-57 (middelalderens forestillingsverden), 75-85 (i kloster), 94-103 (sygdomme) og bestemte os for 4 emner, som vi ville kigge nærmere på
1) Kirker og klostre i middelalderens Danmark.
2) Middelalderens forestillingsverden i Danmark.
3) Livet i de danske klostre i middelalderen.
4) Sygdomme, helbredelse og sygdomssyn i middelalderens Danmark.
Herefter var det så elevernes opgave i grupper at læse, søge viden samt forberede en mundtlig fremlæggelse af deres emne for resten af klassen. Fremlæggelsen skulle ud over det generelle også have et særligt fokus på forholdene i Østjylland i middelalderen, så inddragelse af www.klostermuseet var et krav.
Via hjemmesiden og dens underopdelinger, kunne eleverne gå på opdagelse i viden om selve klostret (dets opbygning, indhold, dagligdag m.m.), herbariet (lægeplanter og deres virkning) samt middelalderskeletterne (skeletsamlingen på Øm Kloster). Udover at rumme skeletter fra grave fra cistercienser munkeklostret fra 1172-1536 indeholder skeletdatabasen også fund fra grave fra en almindelig bondebefolkning, der igennem næsten 400 år (1172-1560) fandt deres sidste hvilested udenfor murene om Øm Kloster.
Produktkrav
Mundtlig fremlæggelseOpgaver
Bruge it til at søge viden til fremlæggelse af forskellige aspekter af Øm Kloster, middelalderens forestillingsverden samt livet som og iblandt cistercienserne.